Unt Riho

Tallinn, Estonia

 

Ыündinud 15 mail 1956 Harjumaal on eesti kunstnik, režisöör, stsenarist ja animaator.
Kasvas üles Harjumaal Kose-Ristil, 1970ndate keskel kolis Tallinna.
Ta on töötanud pikka aega “Tallinnfilmis” ja Nukufilmis. 1980ndatel aastatel teinud üksikuid joonisfilme, hiljem jäänud truuks ümarnuku tehnikale. Tuntumaid töid on “Kapsapea” triloogia (“Kapsapea” 1993, “Tagasi Euroopasse” 1997, “Saamueli internet” 2000) jäärapäise taluperemehe Saamuel Pliuhkami seiklustest.
“Kapsapea” eest pälvis Unt 1993. aastal Kultuurifondi aastapreemia ning 1994. aastal Riikliku kultuuripreemia.. Võitnud mitmeid auhindu erinevatel filmifestivalidel.
On töötanud ühe aasta “Dvigatelis” keevitaja õpilasena ning esinenud Jaapani televisiooni meediasaates (Tokyo 1996).
Haridus
1. 1967 Tallinna 37. Keskkool
2. 1977-1979 Tallinna Pedagoogiline Instituut
3. 1982 Sisearhitektuuri osakond, ERKI
Teenistuskäik
1. 1982-1991 Stuudio “Tallinnfilm” režissöör ja kunstnik
2. 1991- AS Nukufilmi režissöör ja kunstnik
3. 1998- Eesti Kunstiakadeemia, dotsent, stsenograafia ja animatsiooni osakonna õppejõud
 Näitused
1. Graafikanäitus Tallinna Kinomajas, 1985
2. “Tallinnfilmi Sürrealistid”, grupinäitus Tallinnas, 1986
3. Graafikanäitus Tallinna Kinomajas, 1987
4. Eesti Animatsiooni juubelinäitus Tallinna Kunstihoones, 1987
5. “Tallinnfilmi Sürrealistid”, grupinäitus Soomes, 1988
6. Lavakujundused
1. “Paunvere” O. Luts, Eesti Draamateater 1986
2. “Meister” D. Churchill, Eesti Draamateater 1993
3. “Tulumaks” Eesti Draamateater 1995
 Kunstnik filmides:
1. “Sõlm”, animafilm, 1983
2. “Lammas all, paremas nurgas”, mängufilm, 1992
 Filmograafia
1. ”Imeline nääriöö“ (1984) (koos Hardi Volmeriga)
2. ”Nõiutud saar“ (1985) (koos Hardi Volmeriga)
3. ”Kevadine kärbes” (1986) (koos Hardi Volmeriga)
4. “Sõda” (1987) (koos Hardi Volmeriga)
5. ”Haridus” (1989)
6. “Koolilood. Geograafia tund” (1990)
7. ”Jackpot” (1990) (koos Hardi Volmeriga)
8. ”Kapsapea” (1993)
9. ”Hilinenud romanss” (1994) (koos Hardi Volmeriga)
10. ”Urpo Turpo (7-13)” (1997) (koos Liisa Helmineniga)
11. ”Tagasi Euroopasse” (1997)
12. ”Primavera” (1998) (koos Hardi Volmeriga)
13. “Saamueli internet” (2000)
14. ”Pingviinide paraad” (2002) (koos Julia Pihlakuga)
15. ”Hing sees” (2002)
16. ”Vennad karusüdamed” (2005)
17. ”Miriami pesakast” (2006)
18. ”Miriam merehädas” (2006)
19. ”Põhjakonn” (2007)
20. ”Lili” (2008)
Rahvusvahelised filmiprojektid
1. “Human Rights” – animafilm, pühendatud ÜRO inimõiguste päevale, 20 riigi animaatorite ühisfilm, stsenarist, režissöör ja kunstnik (1988)
2. “Animated Self-portraits” – animafilm, stsenarist, režissöör ja kunstnik (1989)
3. “Urpo & Turpo” – animafilm, stsenarist ja režissöör (1996)
4. “Maagiline Orhidee” – pilootfilm, režissöör ja kunstnik (1998)


Leave a Reply

one × 1 =